dimarts, 27 de febrer de 2018

REUNIÓ AL CIMe 27-02-2018


Benvolguts/des

Avui he mantingut la reunió amb la Presidenta del CIMe i la Directora Insular d’Ordenació Turística a qui anava dirigida la petició que ja han signat gairebé 900 persones. A la primera part de la reunió hi ha assistit la gerent d’Aptur i també havia demanat al Partit Popular, que com a representants d’una part de la ciutadania hi pogués haver algun representant seu a la reunió ja que a la petició es demana consens polític, però van declinar la seva assistència adduint que ja tenien una postura fixada i no trobaven oportú assistir-hi. Davant això, els he demanat una trobada per conèixer de primera mà les propostes concretes del PP però encara no he tingut resposta.


Abans de tot, i per aclarir una mica més la meva postura personal, crec que la zonificació s’ha d’aprovar en qualsevol cas, i no es pot produir cap tipus d’escenari que ens porti a l’anterior Llei de Turisme de 2012. El que reclamem a la petició és que no s’estableixi una zonificació que discrimini habitatges i per això jo entenc que aquesta zonificació hauria de consistir en una única zona que declarés apte tota l’illa de Menorca amb la seva corresponent regulació.

A la reunió, la Presidenta ens ha fet un resum com s’ha arribat en aquest punt a partir de l’aprovació de la Llei de Turisme de Balears de l’estiu passat i de les raons del CIMe per fer la proposta de zonificació que fan.

Es basen en els criteris que ja vaig detallar a l’entrada del 16 de febrer titulada “Intentant entendre la qüestió". Aquests eren gentrificació, ús de recursos municipals, pressió humana en els nuclis de població i la pujada de preus de lloguer de llarga durada. No entraré de nou a explicar-ho perquè crec que el CIMe s’equivoca en aquests criteris ja que la postura que he vist sobre això és la mateixa però si que m’agradaria fer una sèrie d’apreciacions després d’haver parlat amb la Presidenta.

1r – El CIMe creu que aquesta norma serveix per ordenar, equilibrar i posar molt més habitatge de lloguer turístic dins de la oferta regulada. Amb els números a la mà és cert i no es pot rebatre aquest fet, però la realitat és que aquest habitatge addicional serà en zones turístiques, moltes d’elles urbanitzacions que tots sabem que a l’hivern estan gairebé desèrtiques sense cap tipus de servei. Per tant, la realitat és que fora de temporada, el que es fa és limitar moltíssim el nombre de places de lloguer turístic d’habitatges ja que amb prohibició a tots els nuclis de població excepte Fornells, s’obliga al turista de fora de temporada a allotjar-se en hotels o en les poques cases de lloguer turístic que tenen llicència als nuclis i que mantindran amb la nova normativa. Tots aquells turistes que vulguin venir a l’hivern tindran les opcions molt limitades i per tant es podria considerar un entrebanc per la desestacionalització tan cercada i necessària per Menorca.

I en aquest punt vull fer una apreciació molt important, i que tal com està definit el que es considera turista, la Llei entén com a turistes a les persones que fan estades per negocis, persones que venen a visitar familiars, que cerquen una casa per comprar o que en rehabiliten una que ja s’han comprat, que participen en proves esportives, que venen per qüestions d’estudis, recerca, etc i per tant, tots ells venen per motius diferents del turisme vacacional que ajuden a fer camí cap a una certa desestacionalització, cosa que afectarà molt negativament al turisme que es pugui tenir fora de la temporada alta. Per tant, hi ha un error de base, i és que la zonificació s’ha fet pensant només en posar límits al turisme vacacional que és el que necessita regulació i no prohibició.

2n – El lloguer de llarga durada és pel CIMe una preocupació molt important i en aquest punt hi estic totalment d’acord, però crec que es tornen a equivocar pensant que prohibir n’és la solució. Considero que es poden aplicar altres mesures, com per exemple bonificar impostos als propietaris que es dediquin al lloguer de llarga durada i gravar cada plaça turística d’un habitatge que es dediqui al lloguer turístic de tal manera que les persones que es vulguin dedicar a aquest tipus de lloguer ho facin sota una regulació que intenti cercar l’equilibri entre les dues modalitats de lloguer sense basar-ho en la prohibició. I en aquest punt convé repetir exemples com el complex de 140 apartaments a Ciutadella que es van construir durant la bombolla immobiliària, que s’han llogat turísticament de manera il·legal, que finalment han aconseguit la llicència per explotar-ho turísticament i que la multa que se’ls va imposar (uns 2.300€ per apartament) potser ni la paguen ja que la tenen recorreguda. Casos com aquests, on els pisos són de promotores, bancs i empreses que s’han dedicat a l’especulació immobiliària són els que el CIMe i les Administracions d’àmbit superior també han de posar el focus i no centrar-se en aplicar prohibicions que en la majoria de casos afectaran a propietaris particulars.

3r – Com a persona que coneix de forma molt propera el lloguer turístic a nuclis urbans, crec que es necessita una regulació basada en criteris de qualitat que permetin que el lloguer turístic de Menorca sigui un referent i que siguin propietaris que comparteixin aquesta idea d’excel·lència els que es dediquin al lloguer turístic amb l’esforç i dedicació que requereix. Que aquests propietaris estiguin compromeses amb els criteris de seguretat i convivència que aquesta regulació hauria de marcar per tal que els models de lloguer turístic, lloguer de llarga durada i residents puguin conviure sense haver de recórrer a la prohibició. I per descomptat, que els propietaris satisfacin de manera clara i transparent tots els tributs que fossin d’aplicació a la normativa de lloguer turístic.

4t – La zonificació que proposa en CIMe es portarà a ple tal com està plantejada actualment i no se’n considera cap canvi en aquest moment. Obren la porta a que quan es faci la redacció definitiva del PTI es pugui fer alguna modificació, però no ens hem d’enganyar, hem de prendre aquesta zonificació com a punt de partida de la norma insular de referència que és el PTI i que des del CIMe esperen aprovar com a model definitiu.

5e – Quan als hotels, especialment als nuclis de població, la normativa estableix un sostre de places al qual no s’ha arribat i per tant es podrien demanar moltes noves llicències d’establiments d’aquest tipus sota les condicions que la normativa requereix. El CIMe no hi veu problema en això, però crec que amb aquesta prohibició s’incrementarien el nombre de sol·licituds per obrir hotels i per tant és una normativa injusta que permet fer nous hotels amb el que això suposa, però als propietaris que compren un habitatge se’ls estableix que no podran destinar-lo a lloguer turístic durant 5 anys. Si aquesta és la línia política que es vol marcar, aquesta restricció hauria d’afectar a tothom i no només a propietaris particulars.

Per tot això, considero que el CIMe té ben clars els criteris de la nova normativa i que no es planteja cap revisió en aquest moment. Per això, seguiré amb la recollida de firmes que presentarem com a annex a les al·legacions que fem en el període d’un més que s’obrirà des de que es faci l’aprovació inicial d’aquesta zonificació. Intentaré organitzar reunions a cada municipi com vaig anunciar i animo a tothom que cregui que necessitem una regulació digne del lloguer turístic que no es basi en la prohibició, que col·labori amb la recollida de firmes i en qualsevol altre aspecte que cregui important per tal d’aconseguir-ho.
  
Moltes gràcies pel vostre suport i col·laboració.

Podeu contactar-me a través de l’adreça info@aptume.comCap comentari:

Publica un comentari